Suplement Diety
W dziennej porcji (1 kapsułka) | %RWS* | |
---|---|---|
Witamina D (D3, cholekalcyferol) 4000 IU | 100 µg | 2000% |
Witamina K (K2, menachinon-7) | 150 µg | 200% |
*RWS - dzienne Referencyjne Wartości Spożycia witamin i składników mineralnych
SKŁADNIKI: Olej MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), otoczka (żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda), menachinon-7, cholekalcyferol.
UWAGA!: Produkt przeznaczony wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
SPOSÓB UŻYCIA: 1 kapsułka, rano, po posiłku.
ZALECANA PORCJA DZIENNA: 1 kapsułka. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
PRZECIWWSKAZANIA: Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol).
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Data i numer partii na opakowaniu.
Mocne kości, dobra odporność i zdrowe zęby? O te i o inne rzeczy zadbasz przyjmując witaminę D3 i K2. W czym jeszcze mogą pomóc Ci te substancje? Dlaczego są tak ważne dla organizmu? Sięgnij po nie i popraw swoją kondycję już dzisiaj.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są niezbędne do optymalnego funkcjonowania organizmu. Do jednych z częściej suplementowanych związków z tej grupy należy witamina D i witamina K. Wspólnie odpowiadają m.in. za utrzymanie zdrowych kości. Badania wykazały, że połączenie witaminy K i D może znacząco zwiększyć całkowitą gęstość mineralną kości (BMD) [1]. Zauważono również, że to witamina K2 (MK-7) – ze względu na wysoką biodostępność – promuje jakość i siłę szkieletu mając wpływ m.in. na produkcję kolagenu oraz podwyższenie BMD [2]. Witamina K przyczynia się także do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina D pomaga w zachowaniu zdrowych zębów i mięśni, wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego, bierze udział w procesie podziału komórek, a także pomaga właściwie wykorzystać wapń i fosfor w organizmie. Udowodniono, że dostarczanie odpowiednich ilości witaminy D zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu odpowiednio o około 30-40% i 80%. Zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej wpływają negatywnie na mineralizację kości, co może zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy lub deformacji szkieletu [3].
Witamina D – ze względu na to, że pozyskuje się ją w dużej mierze przez kontakt skóry z naturalnym światłem słonecznym – nazywana jest potocznie witaminą słońca. Wyróżnia się dwa główne rodzaje tego związku: witaminę D2 (ergokalcyferol) i witaminę D3 (cholekalcyferol, czyli naturalnie występującą formę witaminy D3) – i to właśnie ta ostatnia jest syntetyzowana przez skórę. Niedobór witaminy D jest powszechny i szacuje się, ze może dotyczyć nawet 50% populacji. Wynika to m.in. ze stylu życia ograniczającego ekspozycję na światło UVB oraz diety ubogiej w tłuste ryby – witaminę D3 można dostarczyć spożywając np. łososia, makrelę i śledzie [3].
Witaminę K podzielić można na filochinon (K1) oraz wiele form menachinonów oznaczanych jako MK-4 do MK-13 (K2) [4]. Menachinon-7 (MK-7) jest najlepiej przyswajalną formą witaminy K2 o potwierdzonej stabilności i aktywności. Bierze udział w regulacji metabolizmu wapnia oraz – w przeciwieństwie do K1 – jest wykorzystywany nie tylko przez wątrobę do wspomagania krzepnięcia krwi, ale także przez kości i układ naczyniowy. Witaminę K2 znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego i fermentowanych (np. w natto) [5].
Niedobór witaminy D oraz witaminy K przyczynia się do zmniejszenia mineralizacji kości, co prowadzić może do deformacji szkieletu i osteoporozy. Wystąpić mogą również skurcze oraz pogorszenie stanu uzębienia [3, 4, 6]. W dostarczaniu odpowiednich ilości tych substancji kluczowa jest więc zbilansowana dieta oraz ekspozycja na światło słoneczne. Pomocne są także suplementy diety.
Witamina D3 + K2 2000 IU + 100 µg łączy w sobie naturalną witaminę D3 (Quali®-D) i wysoce biodostępną witaminę K2 (K2VITAL®). Z kolei olej MCT zawarty w suplemencie pozyskiwany jest jedynie z oleju produkowanego z owocu palmy kokosowej Cocos nucifera. Produkt OSAVI ma postać miękkich kapsułek, które są łatwe do połykania. Zalecana dzienna porcja odpowiada jednej kapsułce, którą zalecamy przyjmować rano, po posiłku. Znajduje się w niej 2000 IU (50 µg) witaminy D3 (1000% RWS) oraz 100 mg witaminy K2 (133% RWS).
[1] Kuang X. et. al. (2020). The combination effect of vitamin K and vitamin D on human bone quality: a meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct.,30;11(4):3280-3297. doi: 10.1039/c9fo03063h. PMID: 32219282.
[2] Sato T. et. al. (2020). MK-7 and Its Effects on Bone Quality and Strength. Nutrients, 31;12(4):965. doi: 10.3390/nu12040965. PMID: 32244313; PMCID: PMC7230802.
[3] Nair R, Maseeh A. (2012). Vitamin D: The "sunshine" vitamin. J Pharmacol Pharmacother, 3(2):118-26. doi: 10.4103/0976-500X.95506. PMID: 22629085; PMCID: PMC3356951.
[4] Vitamin K. Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes Of Health. Office of Dietary Supplements. Pobrano 12.07.2023 z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/#h7.
[5] K2VITAL. Kappa Bioscience. Pobrano 12.07.2023 z https://www.kappabio.com/vitamin-k2-vital/k2vital.
[6] Vitamin D. Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes Of Health. Office of Dietary Supplements. Pobrano 12.07.2023 z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/.
2 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: