Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym, jest popularnym substytutem kakao, zwłaszcza dla osób z alergiami. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob zawiera wiele cennych składników odżywczych- witamin i minerałów. Zawiera tyle samo witaminy B1 co truskawki i szparagi, tyle samo witaminy B3 co soczewica i groszek, więcej witaminy A niż bakłażan, szparagi i buraki. Zawartość białka wynosi 8%, jest w nim również dużo błonnika pokarmowego, witaminy B2, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, manganu, etc.. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew. Smakuje dobrze z poranną owsianką.
SKŁADNIKI:
karob nieprażony* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1256 kJ/ 300 kcal
Tłuszcz - 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 49 g
w tym cukry - 41 g
Błonnik - 40 g
Białko - 4,6 g
Sól - 0,09 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: