Maca to andyjska roślina pochodząca z wysokogórskich rejonów. Jej łacińska nazwa to Lepidium meyeni. Od przeszło 2000 lat jest ważnym elementem diety mieszkańców Peru i Boliwii. Niemal każda część rośliny jest wykorzystywana np. : korzenie maca mogą być gotowane z owsianką czy też fermentowane do piwa, liście są często spożywane na surowo. Podczas hiszpańskiego okresu kolonizacji maca była tak ceniona, że używano jej jako formy waluty. Legendy podają, że Inkowie stosowali maca przed bitwą, aby zwiększyć ducha walki, siłę i kondycję. Maca posiada wysoką wartość odżywczą, zawiera wiele substancji mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zazwyczaj zawiera ok 10% białek, 60% węglowodanów, 9% błonnika. Maca proszek jest idealnym rozwiązaniem by spowolnić proces starzenia zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Jest też świetną alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej, która od wielu lat jest przedmiotów sporów dotyczących jej szkodliwości.
Składniki: maca (korzeń) w proszku* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Przepisy z maca zawarte w linku: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/filtrowane/eco-produkty/MACA-KORZE%C5%83-W-PROSZKU-BIO-150-g-BIO-PLANET/5907814668097
ZALECANE SPOŻYCIE:
ok. 5 g (mała łyżeczka) dziennie z wodą lub ulubionym napojem. Polecamy również do koktajli, soków, sałatek, surówek, jogurtów, deserów lub jako mąkę do domowych wypieków. Maca pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna - 1564 kJ / 369 kcal
Tłuszcz - 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 76 g, w tym cukry - 24 g
Błonnik - 6,7 g
Białko - 10 g
Sól - 0,05 g
Kraj pochodzenia składników: Peru
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
3 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: