Mąka jaglana zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B, magnezu czy żelaza. Ma właściwości zasadotwórcze dzięki czemu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Mąka jaglana będzie świetnym i uniwersalnym zamiennikiem innych mąk. Z uwagi na to, że mąka naturalnie pozbawiona jest glutenu, będzie inaczej się “zachowywała” podczas wypieków. Gluten odpowiada za sprężystość i lepkość. Dlatego wypieki z mąki jaglanej będą bardziej kruche i delikatniejsze.
Bardzo dużo ludzi łączy mąkę jaglaną z innymi mąkami glutenowymi jak np. mąką pszenną czy żytnią. Co jest niewskazane w przypadku osób z nietolerancją glutenu!
Zastosowanie maki jaglanej w kuchni:
Mąka jaglana jest delikatnie słodka i orzechowa w smaku, dlatego bez problemu nada się do przygotowania przeróżnych słodkich wypieków.
Składniki: ekologiczne ziarno prosa 100%
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 375KCAL/1569KJ
Tłuszcz 4,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 73 g
w tym cukry 1 g
Błonnik 3,5 g
Białko 11 g
Sól 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W suchym i chłodnym miejscu.
Pochodzenie: Polska EU
PRODUCENT:
2 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: