zdrowy kiełek
Nowość Bezglutenowa mąka jaglana, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g MONCANA Zobacz większe

Bezglutenowa mąka jaglana, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g MONCANA

Mąka jaglana zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B, magnezu czy żelaza. Ma właściwości zasadotwórcze dzięki czemu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Mąka jaglana - co można z niej zrobić?

 Mąka jaglana będzie świetnym i uniwersalnym zamiennikiem innych mąk. Z uwagi na to, że mąka naturalnie pozbawiona jest glutenu, będzie inaczej się “zachowywała” podczas wypieków. Gluten odpowiada za sprężystość i lepkość. Dlatego wypieki z mąki jaglanej będą bardziej kruche i delikatniejsze.

Bardzo dużo ludzi łączy mąkę jaglaną z innymi mąkami glutenowymi jak np. mąką pszenną czy żytnią. Co jest niewskazane w przypadku osób z nietolerancją glutenu!

Zastosowanie maki jaglanej w kuchni:

 

  • wypiek chleba i bułek
  • ciasta i ciasteczka,
  • makarony,
  • naleśniki, omlety,
  • budynie, kleiki,
  • zagęstnik sosów i zup.

 

Mąka jaglana jest delikatnie słodka i orzechowa w smaku, dlatego bez problemu nada się do przygotowania przeróżnych słodkich wypieków.

Składniki: ekologiczne ziarno prosa 100%

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 375KCAL/1569KJ
Tłuszcz 4,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 73 g
w tym cukry 1 g
Błonnik 3,5 g
Białko 11 g
Sól 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W suchym i chłodnym miejscu.

Pochodzenie: Polska EU

PRODUCENT:

Botanika Farm S.A.

Kolejowa 39, 55-081 Mietków (POLSKA)
www.botanika.com

Więcej szczegółów

2 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

Cena:12,50 zł

_ +