Owoc jarzębiny jest bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Z flawonoidów najbardziej charakterystyczne są: kwercetyna i rutyna. Kwercetyna znakomicie chroni nasz układ odpornościowy przed alergiami oraz staje się przydatna w leczeniu zatok. Ma działanie przeciwzapalne, tak jak rutyna. Jarzębina tradycyjnie była używana na ból gardła. W jarzębinie znajduje się wiele cennych substancji. Wśród nich wymienić można między innymi witaminy: A, C, E, K. Owoce są też szczególnie bogate w witaminę C, są także ważnym źródłem witaminy P, a obu tych witamin niektóre odmiany jarzębiny mają więcej niż jabłka czy gruszki. Dostarcza minerałów: magnezu, miedzi, potasu i sodu. Ponadto zawiera antocyjany, kwasy organiczne, gorycze, garbniki, flawonoidy, terpeny i cukry, w tym przede wszystkim fruktozę. Jarzębina jest pomocna przy chorobach nerek, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Na te dolegliwości należy przyjmować, dwukrotnie w ciągu doby, łyżeczkę sproszkowanych owoców popitych wodą. Warto ją zażywać przy kłopotach z żołądkiem, dwunastnicą, jelitem cienkim. Ma także dodatni wpływ na pracę serca, uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecana jest przy nadciśnieniu, cukrzycy i miażdżycy tętnic. Poza tym, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne. Napar z jarzębiny podaje się przy długotrwałej biegunce. Aby go przygotować, trzeba zalać dwie łyżki rozdrobnionych owoców trzema szklankami wody, a następnie w stanie wrzenia trzymać na ogniu przez około pół godziny. Należy pić pół szklanki dwa razy dziennie. Ze względu na bogactwo witamin oraz minerałów napar poleca się także przy awitaminozie.
Skład: Owoc jarzębiny* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: