Ostropest plamisty [łac. Silybum marianum] jest jednoroczną rośliną uprawną należącą do rodziny astrowatych, którą stosunkowo łatwo można spotkać również w stanie naturalnym. Dość często jest mylony z popularnym ostem z uwagi na wizualne podobieństwo. Charakteryzuje się ostro zakończonymi, kłującymi liśćmi oraz fioletowymi kwiatami. Od ostu odróżnia sie między innymi wysokością – może sięgać ok. 2 metrów. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, aktualnie powszechnie występuje w Europie Południowej, Egipcie, Izraelu i Turcji. Surowcem zielarskim cenionym w ziołolecznictwie są nasiona (ziarna) ostropestu plamistego.
Ostropest plamisty mielony nieodtłuszczony charakteryzuje się tym, że jest mielony z pełnego ziarna. Oznacza to, że przy dobrym przechowywaniu zachowuje niemal wszystkie właściwości ziarna ostropestu, jednocześnie będąc znacznie łatwiejszym w stosowaniu. Aby nie utracić właściwości przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. Dbamy o Waszą wygodę!
Propozycja stosowania: Jedną łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu (ok. 3 g) zalać szklanką (250 ml) gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić w trzech porcjach w ciągu doby.Można go również wykorzystywać jako dodatek do sałatek, shake’ów czy nawet kanapek.
Zielony shake z ostropestem
Potrzebne składniki:
Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, a seler pokroić na małe kawałki. Szpinak dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie!
Skład produktu: 100% mielone, nieodtłuszczone ziarno ostropestu plamistego.
Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Producent:
Bartosz Domański, Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351 Łopiennik Górny,
woj. lubelskie
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: