BAKRA GOJNIK HERBATA GÓRSKA 20g
Gojnik (Sideritis Scardica) to zioło występujące na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Rośnie w górach, na wysokości około 1000 m n.p.m., dlatego jest zupełnie wolny od zanieczyszczeń. Od wieków znane są właściwości wzmacniające gojnika. Napar z tej rośliny już w starożytności podawano żołnierzom na regenerację sił i gojenie ran.
Składniki: Gojnik (Sideritis Scardica) 100%
Kraj pochodzenia składników: Turcja
Masa netto: 20g
Jak parzyć?1-2 kwiaty wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 3-5 minut. Do naparu można dodać np.: cytrynę, świeży imbir lub miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego.
Gojnik zawiera olejki eteryczne o właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Napar jest także bogaty w żelazo, dlatego zaleca się włączenie go do diety osobom cierpiącym na anemię.
Gojnik znany na całym świecie.
Mało kto wie, że gojnik jest jednym z bardziej popularnych ziół w Europie. Jednak w różnych krajach znany jest pod różnymi nazwami. Najczęściej nawiązują one do naturalnych miejsc występowania gojnika, ale również do jego właściwości leczniczych. Polska nazwa nawiązuje oczywiście do „gojenia”. Greckie „sideritis” oznacza żelazo i nawiązuje do starożytności – napar podawano żołnierzom w celu regeneracji oraz łatwiejszego gojenia się ran poniesionych w walce. O gojniku pisał już w I w n.e. lekarz i botanik, Pedanius Dioscorides. Inne nazwy to Olympus Tea, Malotira, Tataczaj, Mountain Tea (Herbata górska), Sheperd’s Tea (Herbata pasterska).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Importer:
Bakra Natura
ul. Do studzienki 31
80-227 Gdańsk
Przedsiębiorstwo Bakra Natura zajmuje się importem i dystrybucją zdrowej żywności pochodzenia tureckiego.
4 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: