Ekologiczne płatki amarantusowe uzyskuje się z gniecionych ziaren amarantusa. Są kolejnym "złotem Azteków" i kolejnym super food. Mają charakterystyczny słodko-pieprzowy smak, który można uspokoić mieszając płatki amarantusa z innymi ziarenkami. amarantus to tzw. pseudo-zboże. Zawierają kompletne białko, w tym więcej lizyny, niż inne zboża. Lizyna wzmacnia system odpornościowy i skutecznie zwalcza opryszczkę. Zawierają dużo magnezu, żelaza i wapnia. Niektórzy twierdzą, że amarantus zapobiega wczesnemu siwieniu włosów. Płatki amarantusowe to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka, powoli wsypać ok. 60 g płatków, gotować na wolnym ogniu ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
SKŁADNIKI:
płatki amarantusowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1818 kJ / 431 kcal
Tłuszcz - 7,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,1 g
Węglowodany - 71 g, w tym cukry - 0,5 g
Białko - 16 g
Sól - 0,09 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: