Len zwyczajny – charakterystyka rośliny
Len zwyczajny [łac. Linum usitatissimum] to jedna z najstarszych roślin uprawnych, pochodząca z Bliskiego Wschodu i wykorzystywana w wielu dziedzinach od tysięcy lat. Można go spotkać właściwie tylko na przeznaczonych pod tę roślinę uprawach, w stanie naturalnym występuje niezwykle rzadko. Poznać go można po charakterystycznych niebieskich kwiatach, które od czerwca do lipca pięknie ozdabiają krajobraz. Len osiąga do 70 cm wysokości, a jego owocami są małe torebki nasienne zawierające po 10-12 nasion. To właśnie one są tak cenionym surowcem zielarskim.
Siemię lniane brązowe – skarbnica wartości odżywczych
Skład produktu: 100% mielone nasiona lnu brązowego
Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Ciekawostka
Nasiona lnu zawierają do 800 razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody i mieszać do uzyskania śluzowatej konsystencji. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić dodatkiem mleka, owoców, soków owocowych, miodu czy innych przysmaków.
Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, domowych wypieków, sosów, płatków śniadaniowych i musli.
Producent: Bartosz Domański, Łopiennik Dolny Kolonia 1, 22-351 Łopiennik Górny.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: