Pszenica samopsza uznana została jako najstarsze zboże na świecie. Jej wiek szacowany jest na ok. 7 tysięcy lat. Początki rolnictwa związane z uprawą samopszy sięgają terenów od Atlantyku po Persję.
Bogactwo zwartych w niej marko i mikro elementów, substancji odżywczych i witamin sprawia, że ziarno to uznane jest za roślinę leczniczą. Samopsza charakteryzuje się wyjątkowo dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz zadowalającą ilością przeciwutleniaczy hamujących procesy nowotworowe, starzenia się komórek i pozytywnie wpływa na narząd wzroku, gdyż luteina będąca silnym przeciwutleniaczem chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Pszenica samopsza jest ziarnem obfitującym w białko oraz aminokwasy egzogenne mające wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, hormonów tarczycy i nadnerczy oraz są korzystne w leczeniu depresji. Szereg istotnych dla zdrowia funkcji spełniają pierwiastki również zawarte w ziarnie samopszy. Magnez, cynk, mangan, potas, żelazo są elementami obowiązkowymi w każdej diecie.
Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa jak również może stanowić zdrowszą alternatywę do wypieku deserów takich jak ciasta, naleśniki i gofry.
Nie ma takiej miary, która potrafi ocenić korzyści płynące z prowadzenia zdrowego stylu życia oraz jedzenia na bazie ekologicznych, czystych produktów jakie daje nam natura.
Składniki: 100% mąka z pszenicy Samopsza (certyfikowany składnik ekologiczny) Typ 1850
Wartości odżywcze:
Produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL
Kraj pochodzenia: Polska
WYTWÓRNIA MAKARONU „BIO”
87-312 Pokrzydowo 139
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: