Siemię lniane złote ziarno polecane jest do spożycia.
Polecane jest do spożywania w formie kleiku oraz jako dodatek do musli, pieczywa, jogurtów czy wypieków.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.
Len złoty nasiona 100%
Len złocisty – łac. Linum flavum L., należy do rodziny lnowatych, osiąga wysokość od 30 do 50 cm, a rozpoznamy go po delikatnych żółtych kwiatach. Występuje naturalnie na suchych łąkach i zboczach wzniesień, a jego kwiaty możemy podziwiać od czerwca do sierpnia. Surowcem leczniczym są nasiona lnu, nazywane również siemieniem lnianym. Siemię lniane wykorzystuje się bardzo szeroko w medycynie naturalnej i dietetyce. Są to nasiona płaskie, wielkości 2–3 mm, barwy złotej. Po zalaniu wodą kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu
Pierwszą rzeczą odróżniającą te rodzaje siemienia to zawartość tłuszczu oraz kalorii. Złote nasiona są bardziej “fit” to znaczy zawierają ich nieco mniej niż brązowa odmiana, jednocześnie mając wyższą zawartość białka. Kolejną ważną różnicą jest zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie złoty len ma ich zdecydowanie więcej, tak samo jak dwóch niezbędnych tłuszczów, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie: kwasu alfa-linolenowego (ALA) i kwasu linolowego. Natomiast len brązowy zawiera więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przygotowanie:
Producent:
Bartosz Domański, Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351 Łopiennik Górny,
woj. lubelskie
2 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: