Dokumentacja dotycząca odżywczego składu jęczmienia jest bardzo bogata w publikacje wydane przez instytuty i uniwersytety z całego świata. Ostatnie, szczegółowe badania doktora Yoshihide Hagiwara z Instytutu Zdrowia Hagiwara w Japonii przyniosły imponujące rezultaty. W ciągu ponad trzynastu lat doktor Hagiwara zbadał 150 różnych roślin i zbóż i doszedł do wniosku, że to właśnie jęczmień zawiera największą ilość składników odżywczych, spośród wszystkich badanych roślin. Podsumowując badania, napisał: Jęczmień jest najdoskonalszym źródłem składników pokarmowych, potrzebnych organizmowi do wzrostu, odnowy i dobrego samopoczucia.
Pierwszym autorytetem propagującym użycie jęczmienia był najprawdopodobniej Hipokrates, który chorym zalecał spożywanie jęczmiennego kleiku/kaszki. Rzymscy żołnierze także używali jęczmienia – w celu podtrzymania odporności, ale też do walki z chorobą. Prowadzone przez wieki badania, podobnie jak i ostatnie studia wskazują na tę roślinę, jako mającą potencjał wspierania detoksykacji (odtruwania) po nadmiernym nagromadzeniu pestycydów w organizmie. Inne badania wspominają o wcześniej nieznanych substancjach o właściwościach antyoksydacyjnych, obecnych właśnie w jęczmieniu. Wykryty w nim beta-glukan jest rozpuszczalnym, złożonym cukrem (polisacharydem) podobnym do błonnika, pochodzącym/występującym w ścianie komórkowej włókien jęczmienia. Owies i jęczmień zawierają mieszankę beta-glukanu 1,3 i beta-glukanu 1,4. Ostatnie badania dowodzą, że optymalny okres, w którym aktywność składników odżywczych jest największa, to czas tuż przed tym, jak ziarno wykiełkuje. To właśnie moment, kiedy składniki odżywcze i enzymy są najbardziej aktywne.
Ekologiczny Młody Jęczmień Aktive TM Viridan
Jęczmień przed wykiełkowaniem wykazuje efekty wysoce alkalizujące, pomagając utrzymać w płynach ustrojowych organizmu równowagę kwasowo-zasadową (ph). Komórki ciała nie mogą funkcjonować prawidłowo, jeśli poziom ph nie mieści się w granicach wąskiej normy. Przetworzona żywność ma kwaśny odczyn, więc dieta przez nią zdominowana narusza równowagę ph w organizmie. Minerały alkaliczne w jęczmieniu, takie jak sód, potas, wapń i magnez pomagają neutralizować substancje kwaśne i w ten sposób podtrzymywać zdrowe, zrównoważone ph.
Młody jęczmień Aktive TM przed wykiełkowaniem stanowi idealny środek odżywczy w diecie sportowców, ponieważ odznacza się:
idealnym profilem aminokwasowym - choć zawiera tylko 11% białka, stosunek ośmiu niezbędnych aminokwasów w nim zawartych to jakby kopia tych, które występują w ludzkim organizmie – jest łatwiej przyswajalny i daje większe korzyści niż białka z innych źródeł żywności,
niskim indeksem glikemicznym - jęczmień zapewnia stopniowe uwalnianie energii i jest idealny do stosowania przy uprawianiu wymagających dużego wysiłku sportów,
bogactwem antyoksydantów – odgrywają one kluczowe znaczenie dla ochrony komórek przy wysokiej aktywności fizycznej ukierunkowanej na ćwiczenia aerobowe,
wysokim poziomem energii - zapewniając szeroki zakres niezbędnych składnikówodżywczych i enzymów, prowadzi do szczytowej aktywności komórkowej,
łatwością użycia – wystarczy wymieszać–może byćdodawany do napojów, zup owsianek, pieczywa i ciast,
100% ekologicznością–dostarcza cennych składnikówodżywczych, jest wysokoenergetyczny, wolny od pestycydów oraz innych zanieczyszczeń, które mogłyby pogorszyć jego wydajność.
100% aktywnych składników. Nie zawiera laktozy, soli, drożdzy, konserwantów ani sztucznych barwników. Nie testowane na zwierzętach.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: