Historia kakao sięga prastarych czasów Majów i Azteków. To kolejny bardzo cenny Super Food na naszej półce sklepowej. Jest jednym z najlepszych źródeł magnezu (272mg magnezu w 100g produktu), również wapnia,miedzi, żelaza, cynku i potasu. Substancje te wspomagają profilaktykę chorób serca, uwalniają od stresu i wprowadzają w pozytywny nastrój. Dodatkowo zawartość teobrominy i niewielkich ilości kofeiny, ma działanie nie tylko pobudzające, ale działa również regenerująco zarówno po wysiłku fizycznym jak i psychicznym. Tryptofan zawarty w ziarnie działa uspokajająco, zapobiega lękom. Kruszone ziarna są chrupkie i smakowite. Można je jeść bezpośrednio z torebki lub włączyć do śniadania, deserów czy koktajli: np. z banana, napoju sojowego (lub innego wybranego), łyżki melasy trzcinowej (bogatej w żelazo i mangan), łyżki siemienia lnianego. Przedstawiona mieszanka jest bogata w potas, żelazo i magnez. Produkt firmy Bio Planet pochodzi z najbardziej szlachetnej odmiany kakaowca – Criollo.
Skład: 100% organiczne kruszone surowe ziarno kakao (Theobroma cacao) odmiana criollo*. * składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2805 kJ/ 678 kcal
Tłuszcz - 52 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g
Węglowodany - 29 g,
w tym cukry - 1,5 g
Błonnik - 23 g
Białko - 12 g
Sól - 0,15 g
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: