Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Ze względu na wysoką wartość rozpuszczalnego błonnika, znakomicie kontroluje poszczególne frakcje cholesterolu, obniża LDL. Inhibitory proteaz zawarte w fasolce mung, blokują receptory nowotworowe, zwłaszcza te, odpowiedzialne za raka piersi. Bogactwo izoflawonów sprzyja kobietom w okresie menopauzalnym, chroniąc je przed osteoporozą i uderzeniem gorąca. Mung wyrównuje również poziom cukru we krwi, sprzyja diabetykom. Jest dobrym źródłem białka roślinnego w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.
Skład: fasolka mung* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Sposób przygotowania: fasolę należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie ugotować z dodatkiem glonu kombu w świeżej, nieosolonej wodzie. Tak ugotowana smakuje najlepiej z warzywami i kaszami, także jako dodatek do zup lub w postaci kiełków np. do sałatek.
Wartość odżywcza w 100 g: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 312 kcal (1317 kJ) BIAŁKO - 23,6 WĘGLOWODANY - 43,6 TŁUSZCZ - 1,3
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
6 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Chcesz być na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami?
Zapisz się do newslettera