zdrowy kiełek
Ziółko Kozieradka Mielona Bezglutenowa 70g Zobacz większe

Ziółko Kozieradka Mielona Bezglutenowa 70g

Kozieradka – charakterystyka rośliny

Kozieradka [łac. Trigonella foenum-graecum] to jednoroczna roślina pochodząca z Azji, mająca bardzo szerokie zastosowanie lecznicze i kulinarne. Inne potoczne nazwy kozieradki to fenegryka, koziorożnik, boża trawka, czy dosłowne tłumaczenie łacińskiej nazwy, czyli greckie siano. W stanie naturalnym kozieradka występuje w Azji i Europie Wschodniej. Podstawowym surowcem zielarskim pozyskiwanym z kozieradki są jej nasiona, między innymi z uwagi na dużą zawartość śluzu polisacharydowego – jego zawartość potrafi przekraczać nawet 40%. Rzadziej pozyskuje się liść kozieradki, ale przykładowo w Iranie jest to powszechnie używany surowiec przy chorobach narządów wzroku. Nie każdy wie, że kozieradka jest ważnym składnikiem znanej na całym świecie mieszanki curry.

Kozieradka w kuchni

Mimo, że w Polsce kozieradka nie jest powszechnie znana, to w innych regionach świata jest bardzo szeroko wykorzystywaną przyprawą. Kozieradka charakteryzuje się nieco gorzkim i aromatyczny smakiem, który niektórym przypomina mieszankę lubczyku i spalonego cukru. Prażona traci swoją gorzkość i w smaku zaczyna przypominać orzechy. Jak wspomnieliśmy wcześniej kozieradka jest ważnym składnikiem mieszanki curry, ale to nie koniec jej zastosowań. Można też ją spotkać w takich mieszankach przyprawowych jak bengalska panch poron, jemeńska salatah czy etiopska berbere. Mielona kozieradka świetnie nadaje się do przygotowywania orientalnych i indyjskich potraw z warzyw, a w szczególności tych strączkowych. W północnej Afryce oraz Indiach kozieradka znalazła również zastosowanie w piekarniach, jako ciekawy dodatek do chlebów.

Wskazówki

  • Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku kozieradki mielonej w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!

Produkt bezglutenowy – co to oznacza?

Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.

Skład produktu: 100% mielone nasiona kozieradki. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Egipt

Co doprawiać kozieradką?

  • sery i twarogi
  • wszelkie potrawy kuchni wegetariańskiej, w szczególności te zawierające warzywa strączkowe
  • dressingi sałatkowe i sosy
  • ryby
  • wszelkiego rodzaju mięsa, z naciskiem na cielęcinę, drób i baraninę

Kozieradka – właściwości lecznice i kosmetyczne

  • Kozieradka bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienne, niweluje zaparcia, wzdęcia, poprawia perystaltykę jelit oraz pobudza apetyt.
  • Ekstrakt z nasion kozieradki wykorzystywany jest do zwalczania wrzodów żołądka
  • Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, przez co można traktować ją jako naturalny preparat chroniący przed chorobą wieńcową, zawałem czy miażdżycą.
  • W kosmetyce kozieradka zdobyła największą popularność dzięki swojemu wpływowi na włosy. Odpowiednio stosowana wcierka z kozieradki, po pierwsze ogranicza wypadanie włosów, a po drugie przyczynia się do wzrostu nowych kosmyków potocznie nazywanych “baby hair”.
  • Bardzo dobrze sprawdza się przy pielęgnacji skóry trądzikowej, ze skłonnościami do przetłuszczania się. Jej skuteczność wynika z zawartości składników likwidujących nadmiar sebum, działających przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i ściągająco.

Więcej szczegółów

2 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

Cena:4,50 zł

_ +