Cynamon cejloński [łac. Cinnamomum verum] czy inaczej cynamon prawdziwy to najcenniejsza spośród odmian cynamonu. Mimo, że na rynku dostępne są inne odmiany spośród których, Cinnamomum cassia, czyli cynamon chiński jest najbardziej powszechny (z uwagi na niską cenę) to właśnie cynamon cejloński charakteryzuje się pierwszorzędną jakością. Według literatury cynamon jest prawdopodobnie jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Archeolodzy potwierdzają, że znany był już w 4000 roku p.n.e, a pierwsze wzmianki o tej przyprawie znaleziono w chińskiej książce o ziołach z 2700 roku p.n.e. Cynamon cejloński oryginalne pochodzi z dwóch wyjątkowo słonecznych wysp – Cejlonu i Madagaskaru. Przyprawa ta pozyskiwana jest z kory cynamonowca cejlońskiego – wiecznie zielonego drzewa osiągającego nawet 10 metrów wysokości.
Cynamon cejloński w kuchni
Cynamon cejloński dzięki swojemu unikalnemu aromatowi jest niezbędnym składnikiem wielu potraw. Jesteśmy przekonani o tym, że cynamon każdemu bez względu na wiek kojarzy się z okresem Bożego Narodzenia, aromatycznymi wypiekami oraz przytulną domową atmosferą. Takie jest właśnie podstawowe wykorzystanie cynamonu – wzbogaca się nim smak wielu słodkich deserów, ciast czy pieczonych jabłek. Swój charakterystyczny, słodkawo-korzenny smak i aromat zawdzięcza zawartości olejku cynamonowego, który samodzielnie również znajduje szerokie zastosowanie. Warto wiedzieć, że cynamon (w różnych odmianach) jest jedyną przyprawą na świecie, którą otrzymuje się z kory rośliny, którą po wstępnej obróbce suszy się na słońcu i sprzedaje albo w postaci proszku albo w tzw. laskach cynamonu. Mimo, że w kuchni europejskiej cynamon kojarzy nam się ze słodkościami, to w kuchni indyjskiej i bliskiego wschodu jest powszechnie wykorzystywany w daniach słonych i ostrych.
Wskazówki
Produkt bezglutenowy – co to oznacza?
Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.
Skład produktu: 100% mielona kora cynamonowca cejlońskiego. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Madagaskar
Co doprawiać cynamonem cejlońskim?
Producent:
Bartosz Domański, Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351 Łopiennik Górny,
woj. lubelskie
2 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: