Czosnek niedźwiedzi [łac. Allium ursinum] jest bardzo ciekawą rośliną należącą do podrodziny czosnkowych. Rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji. W Polsce jest rośliną częściowo chronioną, co oznacza, że nie można zrywać jej w naturalnym środowisku ale można ją uprawiać. Ciekawa jest geneza nazwy tej wyjątkowej przyprawy. Legenda głosi, że czosnek niedźwiedzi został ochrzczony tak, a nie inaczej, ponieważ był pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po zakończeniu snu zimowego. W ostatnich latach następuje systematyczny wzrost popularności wykorzystywania czosnku niedźwiedziego w kuchni. O ile kilka lat temu, był swoistą ciekawostką i nowością, to dziś jest dostępny niemal w każdym sklepie spożywczym tuż obok bazylii, oregano i tymianku.
Czosnek niedźwiedzi – zastosowania kulinarne
Jedną z najważniejszych zalet czosnku niedźwiedziego jest to, że w przeciwieństwie do zwykłego czosnku nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego aromatu. Jako przyprawa bardzo ciekawie wzbogaca smak tak delikatnych potraw jak twarogi, pasty jajeczne czy sałatki warzywne. Dobrze podkreśla smak wielu popularnych w Polsce zup, takich jak pomidorowa, jarzynowa czy ogórkowa. Genialnym dodatkiem do domowych kanapek czy zapiekanek jest masło wymieszane z aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Na podstawie tej przyprawy można również przygotować niezwykle pachnącą oliwę, czy pyszne czosnkowe pesto. Warto stosować go zamiennie z pietruszką, koperkiem czy szczypiorkiem.
Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach dotyczących czosnku niedźwiedziego:
Co doprawiać czosnkiem niedźwiedzim?
Producent:
Bartosz Domański, Łopiennik Dolny-Kolonia 1,
22-351 Łopiennik Górny,
woj. lubelskie
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: