Anyż gwiaździsty nazywany również anyżem właściwym oraz anyżem gwiazdkowym, to wysuszone owoce drzewa badian właściwy (Illicium verum Hook.). Charakteryzuje się wyjątkowym, słodkim smakiem oraz zapachem, który obok cynamonu oraz goździków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Idealnie nadaje się w kuchni do przyprawiania zup, mięs, curry, wypieków, warzyw, nalewek itp.
Badian jest jedną z przypraw, która wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięciu smaków. Oprócz zastosowań kulinarnych, anyż stosowany jest również w produkcji kosmetyków oraz w farmaceutyce. Owoce zawierają substancje takie jak olejki eteryczne, flawonoidy.
Składniki: 100 % anyż gwiazdkowy (Illicium verum) owoc suszony.
Propozycja spożycia: jako przyprawa do potraw, wypieków, nalewek itp.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Producent:
NAT Sp. z o.o.
ul. Wrocławska 33d, Długołęka
55-095 Mirków
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: