Sól czarna Kala Namak lub nazywana sanchal charakteryzuje się wyrazistym aromatem ze zdecydowaną przewagą siarkowego smaku- gotowanego jajka. Tę charakterystykę czarnej soli wykorzystuje się w przygotowywaniu dań właśnie dla dodania jajecznego smaku, np. do tofucznicy. Czarna sól stosowana jest takze w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia schorzeń przewodu pokarmowego, w tym refluksu. Czarna sól jest podstawowym składnikiem dań kuchni indyjskiej. Z jej dodatkiem wyrabia się chutney, pikle, przyprawia smakowe jogurty, etc. Podczas upalnych dni, w Indiach dodaje się odrobinę czarnej soli do koktajli aby wyrównać elektrolity. Weganie chętnie zaopatrują się w tę sól aby uzupełnić brakujący na stole smak jajka.
SKŁADNIKI: sól czarna Kala Namak drobno mielona 100%.
Nierafinowana, nie zawiera substancji przeciwzbrylającej.
Kraj pochodzenia składników: Pakistan
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: