Ekologiczny sezam czarny charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej i charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Zawierają dużą dawkę wapnia, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Te oto minerały odżywiają nasze kości, mięśnie, krew oraz system nerwowy. W medycynie chińskiej czarny sezam jest używany do usprawnienia funkcjonowania układu trawiennego i leczenia zaparć, do wzmocnienia wątroby i nerek. Po uprażeniu czarny sezam może stanowić smaczny i ciekawy kolorystycznie dodatek do potraw z warzyw, kremów zbożowych i zup. Doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Również wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność.
SKŁADNIKI:
SEZAM czarny niełuskany* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2510 kJ / 607 kcal
Tłuszcz - 51 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,9 g
Węglowodany - 10 g,
w tym cukry - 0,2 g
Białko - 21 g
Sól - 0,1 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, orzechy, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: BIO PLANET S.A., WILKOWA WIEŚ 7, 05-084 LESZNO
Kraj pochodzenia składników: Boliwia
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: