Mąka z krzycy najbardziej smakuje jako składnik domowego chleba, jest delikatna w smaku a ilość dobroczynnych substancji jakie zawiera pozytywnie wpływa na zdrowie, kondycję oraz wydolność organizmu.
Krzyca, czyli żyto świętojańskie, to jedno z najstarszych zbóż poznanych człowiekowi. Dziś mało znane ziarno, które nierzadko zaskakuje nazwą oraz walorami smakowymi. Małymi krokami wraca do łask, gdyż docenili je już dietetycy oraz wszyscy zainteresowani tematyką zdrowej i naturalnej żywności.
Ziarno krzycy zaczerpnęło z żyta wszystkich cennych składników odżywczych jakimi są żelazo, fosfor, sód, potas, jod i wapń. Poszczycić się może również wysoką zawartością fito estrogenów, które mają zdolność obniżania ryzyka występowania nowotworów, przeciwdziałają także chorobie wieńcowej i osteoporozie.
Składniki: 100% Mąka z krzycy (certyfikowany składnik ekologiczny) typ 1850
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL
Kraj pochodzenia - Polska
Wartości odżywcze w 100 g
wartość energetyczna 1404,97 kJ/332,05 kcal
tłuszcz 0,65 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,09 g
węglowodany 66,81 g
w tym cukry 6,52 g
błonnik 10,86 g
białko 9,31 g
sól 0,07 g
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: