zdrowy kiełek
EKO Brokuł na Kiełki 30g Dary Natury Zobacz większe

EKO Brokuł na Kiełki 30g Dary Natury

Ekologiczne nasiona na kiełki BROKUŁ Kiełki z brokuła są prawdziwą kopalnią składników odżywczych: witamin, minerałów i enzymów. Są też droższą opcją kiełków, ale wartą ceny- 5g kiełków z brokuła odpowiada swoimi właściwościami 150g dojrzałego brokuła. Z wyglądu przypominają kiełki lucerny ale ich smak jest zdecydowanie brokułowy;) Szereg badań wykazuje ich znakomite właściwości przeciwnowotworowe, a to dzięki substancji o nazwie SULFORAFAN. Została on odkryta i zdefiniowana przez Johns Hopkins Institute w badaniach na kiełkach brokułów, w latach 1992-1997. Sulforafan ma niezwykły potencjał antyrakowy. Kiełki z brokuła zawierają 10-100 razy więcej tej substancji niż dojrzałe brokuły. Suforafan redukuje także ryzyko zachorowania na cukrzycę, posiada właściwości antywirusowe. Poza tym kiełki brokuła skutecznie redukują procesy zapalne, są polecane osobom z astmą czy niedrożnością dróg oddechowych, także na bóle zatok, katar czy po prostu zatkany nos. Są także skuteczne w walce z wrzodami dwunastnicy i żołądka. Zwalczają Helicobacter pylori, bakterię powodującą refluks czy wrzody żołądka.

Sposób użycia:

W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

 

Wyselekcjonowane nasiona na kiełki - brokuł.

Skład: nasiona brokuła 100%

Masa netto: 30g

Dary Natury

Więcej szczegółów

24 Przedmioty

Cena:5,99 zł

_ +

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami?

Zapisz się do newslettera