Soczewica jest łatwa i szybka w kiełkowaniu, wystarczą 2- 4 dni do otrzymania gotowych kiełków.
Smakują świeżo, soczyście i lekko chrupią.
Są źródłem dobrze przyswajalnego białka, wapnia, potasu, związków fenolowych- antyoksydantów, także witaminy C, żelaza oraz folianów.
Producent proponuje następujące PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW:
Nasiona wypłukać, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia (słoik) i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1cm, po 3-6 dniach.
Producent:
Przedsiębiorstwo Nasienne Toraf sp. z o.o.
Maciejów 34, 46-211 Kujakowice Górne
9 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: