Kiełki soczewicy zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Lekkostrawne, wzmacniają organizm.
Pozytywnie wpływają na stan zębów.
W smaku są delikatne.
Wyrastają dosyć szybko bo około 3 dni w sprzyjających warunkach.
W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
Producent:
Przedsiębiorstwo Nasienne Toraf sp. z o.o.
Maciejów 34, 46-211 Kujakowice Górne
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: