Kiełki lucerny są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać
symptomy menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz mikroelementów kiełki lucerny polecane
są kobietom w okresie ciąży i karmienia a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 zapobiega niedokrwistości,
osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Spożywa się je głównie jako dodatek do kanapek i sałatek
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-7 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą.
Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe
(18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3cm, po 3-7 dniach.
Producent:
Przedsiębiorstwo Nasienne Toraf sp. z o.o.
Maciejów 34, 46-211 Kujakowice Górne
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: