zdrowy kiełek
Koniczyna Krwistoczerwona BIO na kiełki 100g Zobacz większe

Koniczyna Krwistoczerwona BIO na kiełki 100g

Łatwe do uprawy nasiona na kiełki krwistoczerwonej koniczyny BIO (Trifolium pratense).

Opakowanie 100g zawiera około 20 tys. nasion krwistoczerwonej koniczyny.

Czas kiełkowania tych nasion wynosi średnio 5- 6 dni. Te drobne kiełki są smaczne, lekko chrupkie i dostarczają całej gammy składników odżywczych. Smakiem kiełki czerwonokrwistej koniczyny przypominają lucernę, ale są jeszcze smaczniejsze. Mogą być cennym dodatkiem do diety dla pań w okresie menopauzy.

Nasiona krwistoczerwonej koniczyny wymagają uprzedniego namoczenia, 8- 12 godzin.

Czystą wodą wypłukujemy kiełkujące nasiona 2-3 razy dziennie.

Na 3 dzień kiełkowania roślinki powinny być umieszczone w dobrze nasłonecznionym miejscu.

Witaminy: A, B, C, E i K, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, karoten, chlorofil, aminokwasy, pierwiastki śladowe, białko 35%

Instrukcja kiełkowania od producenta kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. 

Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce.
W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5 cm, po 5-7 dniach.

Producent:

Przedsiębiorstwo Nasienne Toraf sp. z o.o.

Maciejów 34, 46-211 Kujakowice Górne

Logo Toraf

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

Ostatnie egzemplarze!

Cena:17,79 zł

_ +