Łatwe do uprawy nasiona na kiełki krwistoczerwonej koniczyny BIO (Trifolium pratense).
Opakowanie 100g zawiera około 20 tys. nasion krwistoczerwonej koniczyny.
Czas kiełkowania tych nasion wynosi średnio 5- 6 dni. Te drobne kiełki są smaczne, lekko chrupkie i dostarczają całej gammy składników odżywczych. Smakiem kiełki czerwonokrwistej koniczyny przypominają lucernę, ale są jeszcze smaczniejsze. Mogą być cennym dodatkiem do diety dla pań w okresie menopauzy.
Nasiona krwistoczerwonej koniczyny wymagają uprzedniego namoczenia, 8- 12 godzin.
Czystą wodą wypłukujemy kiełkujące nasiona 2-3 razy dziennie.
Na 3 dzień kiełkowania roślinki powinny być umieszczone w dobrze nasłonecznionym miejscu.
Witaminy: A, B, C, E i K, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, karoten, chlorofil, aminokwasy, pierwiastki śladowe, białko 35%
Instrukcja kiełkowania od producenta kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce.
W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5 cm, po 5-7 dniach.
Producent:
Przedsiębiorstwo Nasienne Toraf sp. z o.o.
Maciejów 34, 46-211 Kujakowice Górne
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: