Ekologiczna rzodkiewka na kiełki
Kiełki z rzodkiewki są one nieocenione w walce z przeziębieniami, ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C. Ponadto dostarczają magnezu, potasu oraz jodu, które korzystnie wpływają na przemianę materii. Zawarta w kiełkach rzodkiewki siarka zaś bardzo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. W smaku są dość ostre, przypominają korzeń rzodkiewki, mają dosyć intensywny aromat. Już kilka kiełków doda smaku potrawie. Są szybkie w hodowli, która zajmuje około 3-4 dni. Są również wydajne i stanowią świetną alternatywę na zimową nowalijkę.
W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
Skład: 100% ekologiczne nasiona rzodkiewki
Kraj pochodzenia Polska
5 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: