Drobna rzeżucha i jej kiełki są jedną najskuteczniejszych metod na wzmocnienie odporności. Uprawa kiełków rzeżuchy jest nieskomplikowana. Ich wzrost gwarantowany jest w 5-7dni w zależności od wilgotności powietrza i temperatury. Kiełki rzeżuchy należą do rodziny kapustowatych. W swym składzie mogą się poszczycić wysoką zawartością żelaza, kwasu foliowego, wapnia, witaminy C, E i A. Rzeżucha wzmacnia organizm i poprawia morfologię krwi. Są pomocnym środkiem w leczeniu anemii. Kiełki rzeżuchy mają działanie estrogenne i mogą przydać się Paniom z rozregulowanym cyklem miesiączkowania. Kiełki rzeżuchy pobudzają także laktację. Są również afrodyzjakiem.
Rzeżucha oczyszcza krew i pobudza apetyt. Kiełki rzeżuchy pasują do większości sałatek, dań z jajek lub wiosennych zup.
W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
SKŁADNIKI: nasiona rzeżuchy na kiełki* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
8 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: