Ekologiczny ryż Basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Jest wyjątkowym źródłem węglowodanów tworzących kompleksy składników odżywczych, odżywiających centralny układ nerwowy i mózg. Związki lipidowe brązowego ryżu basmati obniżają poziom cholesterolu LDL. Charakterystycznym składnikiem mineralnym brązowego ryżu jest mangan- regulujący metabolizm białka i pracę centralnego układu nerwowego. innym cennym minerałem jest magnez będący kofaktorem wielu reakcji enzymatycznych, w tym regulujących poziom glukozy i insuliny we krwi. Dostarcza również witamin z grupy B: bogaty w B1 i B6, także witaminy K i E. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż Basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone.
Skład: ryż Basmati pełnoziarnisty* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej sie wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 25 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1490 kJ / 351 kcal
Tłuszcz - 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 74 g, w tym cukry - 1,4 g
Białko - 7,8 g
Sól - 0,03 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
4 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: