Ekologiczny amarantus inaczej zwany szarłatem, jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Na przełomie kwietnia i maja, na rozgrzanych słońcem górach w Centralnej Ameryce ziarenka amarantusa zaczynają kiełkować i piąć się do życia. Te drobne ziarenka są skoncentrowaną bombą minerałów jak wapnia, magnezu, fosforu,żelaza i potasu. Zawiera nawet witaminę C. Skład białka jest kompletny we wszystkie aminokwasy, w tym lizynę, ważny czynnik odpornościowy i antywirusowy. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Amarantus polecamy do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.
Skład: amarantus* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli). Sposób przygotowania: amarantus należy gotować w stosunku 1:1 około 20 min. Wartość odżywcza w 100 g: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 400 kcal (1687 kJ) BIAŁKO - 14,5 WĘGLOWODANY - 66,2 TŁUSZCZ - 6,5 Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: