Korzeń omanu stosuje się obecnie do aromatyzowania herbatek oraz robienia doskonałych nalewek. Jest bogatym źródłem inuliny, prebiotyku- pożywki dla pożytecznych bakterii układu pokarmowego. Badania naukowe wykazują, że korzeń omanu jest skuteczny w zwalczaniu Staphylococcus aureus, Gronkowca złocistego opornego na metycylinę, MRSA. Laktony omanowe (helenina) działają silnie przeciwrobaczo. Pozostałe składniki i helenina działają odkażająco (bakteriostatycznie, bakteriobójczo, fungistatycznie i grzybobójczo, wirusobójczo), niszcząco na pierwotniaki i roztocze skórne. Wyciągi z omanu mają silny wpływ żółciotwórczy i żółciopędny, szczególnie pożądany w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego (stany zapalne, żółtaczka, kamica, kolki). Działają rozkurczowo (spazmolitycznie), przeciwgnilnie, napotnie, odtruwająco i moczopędnie. Odkażają przewód pokarmowy, układ oddechowy i układ moczowy. Pobudzają serce i oddychanie. Mają wpływ przeciwzapalny i przeciwalergiczny. Ekstrakty omanowe szczególnie przydatne okazały się w terapii trądzików i łojotoku, przewlekłego zliszajowacenia skóry, owrzodzeń, pleśniawek, zapalenia mieszków włosowych i łojotokowego zapalenia skóry. Z ciekawostek, w starożytnym Rzymie uznawany za lek i przyprawę, korzeń smażony w cukrze był prawdziwym przysmakiem. W Średniowieczu z korzenia wytwarzano lecznicze wino.
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10 - 15 minut. Pić 1 - 2 razy dziennie.
korzeń omanu 100%
50g
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: