Babka płesznik jest naturalnym źródłem błonnika stąd znalazła ona powszechne zastosowanie jako środek regulujący wypróżnianie. Przez wzgląd na zwiększanie lepkości treści jelitowej stosuje się ją w biegunkach, ponieważ normalizuje czas przejścia mas kałowych przez jelita i tym samym częstość defekacji. Wykorzystywane jest ona także w leczeniu okresowych zaparć oraz gdy łatwe wypróżnianie jest szczególnie wskazane, np. przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu), w okresie ciąży. Jako środek śluzowy i przeciwzapalny babkę płesznik podaje się dla osłony w przebiegu choroby wrzodowej, w leczeniu podrażnień przewodu pokarmowego oraz w zespole jelita drażliwego.
Wskazane jest także przyjmowanie jej podczas przeprowadzania kuracji odchudzających, ponieważ ogranicza ona wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz wpływa na przemianę materii.
Stosuje się ją:
Składniki: nasiona babki płesznik
Kraj pochodzenia: Polska
Przykładowy sposób przygotowania: 3 łyżeczki zalać niewielką ilością wody, mleka, soku lub innego płynu, poczekać aż lekko spęcznieje, następnie wypić zawartość. Innym sposobem jest dodanie do jogurtu, serka, do wypieku pieczywa, smoothie, zup.
Ważne: Pamiętać o zwiększonej ilości płynów.
Przechowywać w pokojowej temperaturze, polecamy przesypać do słoika.
Chronić przed światłem i wilgocią.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: