Ensalada De Algas - Wodorosty wyglądają jak rozgotowany szpinak. To może niezbyt zachęcający opis. Natomiast te brązowe lub ciemnozielone morskie warzywa kryją w sobie nieskończone bogactwo składników odżywczych. Ich spożywanie przyczynia się do lepszej pracy układu pokarmowego, obniżenia cholesterolu oraz utraty masy ciała. Nori, wakame i sałata morska to optymalna mieszanka.
Drobinki wodorostów mogą być dodawane do pieczywa, sałatek, zupy czy nawet pizzy. Dobrym dodatkiem będzie sezam i olej sezamowy, chilli, czosnek, cukinia, kolendra.
Przygotowanie: Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut.
Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.
SKŁADNIKI
algi morskie: Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 237 kcal / 989,5 kJ;
Tłuszcz: 1,6 g;
W tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g;
Węglowodany: 17,3 g;
W tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 31,5 g;
Białko: 22,6 g;
Sód: 4,8 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: