Kiełki słonecznika są bardzo dobrym źródłem białka (aminokwasy). Są bogate w witaminy A, D, E i witaminy z grupy B, w tym foliany.
Szczególnie zalecane jako uzupełnienie diet, zwłaszcza wegetariańskiej.
W smaku są słodkie i lekko orzechowe.
Kiełkowanie nasion słonecznika trwa około 10- 14dni.
W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: