Kiełki z dyni, dzięki zawartości 45%-owego kwasu linolowego są uważane za jedno z głównych substancji leczniczych w przypadkach chorób pęcherza i prostaty.
Oczyszczają krew i działają detoksykująco.
Są polecane do wzmacniania wydolności fizycznej i psychicznej organizmu, charakteryzują się wysoką zawartością witaminy D, w związku z czym wzmacniają system odpornościowy.
W smaku są słodkie i lekko chrupiące.
W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: