Chia (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Nawet nasz polski "Kucharz Doskonały"- Wojciecha Wielądka, zawiera wzmianki o chia. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do 5 najważniejszych pokarmów. Nadal nasiona chia pozostają w powszechnym użyciu w Meksyku i Gwatemali. Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6.Chia to również źródło białka,witamin,minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Nasiona chia mogą stanowić uzupełnienie diety sportowców ze względu na swoje właściwości wchłaniania i zatrzymywania wody,dzięki czemu wspomagają nawilżanie organizmu, odżywienie elektrolitami. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością-zapewniając uczucie sytości na długo. Także osoby chorujące na cukrzyce mogą skorzystać z tego produktu bo utrzymuje on stały poziom cukru we krwi. Nasiona chia nie zawierają glutenu. SKŁADNIKI chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) UWAGA dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczki).
Wartości odżywcze w 100g: Energia - 1848 kJ/448 kcal | Tłuszcz - 32,8g, w tym kwasy nasycone - 3,8g | Węglowodany - 3,3g, w tym cukry - 0,8g | Błonnik - 32,2g | Białko - 19g | Sól - 0g
Kraj pochodzenia: Argentyna
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: