Tahini – to pasta sezamowa, która powstaje ze zmielonych ziaren sezamu
Jest naturalnym środkiem na wzmocnienie odporności oraz podniesienie zdrowia układu sercowo- naczyniowego.
Tahini jest źródłem zdrowego tłuszczu (kwasu linolowego, kwasu oleinowego, gamma tokoferolu) oraz cennych aminokwasów (lizyny, tryptofanu, metioniny). Nasiona sezamu zawierają ok. 55% tłuszczu oraz 20% białka.
Tahini dostarcza nam sporej dawki witamin z grupy B, w tym B1 czyli tiaminy, minerałów jak magnez, miedź, fosfor, mangan, żelazo czy cynk.
Pomaga w regulowaniu ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi. Sezamolina i sezamina zawarte w nasionach sezamu mają antymiażdżycowe działanie i chronią przed ostrym zespołem wieńcowym.
Tahini można z łatwością wkomponować w większość dań, w tym tradycyjnie w humus, chałwę, energetyczne kulki, do ulubionego śniadania, np. tostu z bananem.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 2750 kJ / 657 kcal
Tłuszcz 59,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,4 g
Węglowodany 4,98 g
w tym cukry 0,7 g
Białko 24,4 g
Sól 0,08 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: